Eğitimde Teknoloji Kullanımı 


Bugün gördüğümüz gelişmiş dünyayı, teknolojinin değerlendirilmesi olmadan asla mümkün olamayacağı gerçeğini inkar edemeyiz. Eğitimde teknolojinin hayati rolü, öğretmenlerin tüm çalışma materyallerini sunabilmesidir, böylece öğrenciler konuları daha iyi anlayabilir. Teknolojinin eğitimdeki önemli rolleri, eğitim kalitesinin artmasına yol açar; daha iyi iletişim, öğrencilere bilgi ve becerileri kolaylaştırır. Bunun dışında, E-öğrenme teknolojisi araçlarıyla öğrenciler, nereye giderlerse gitsinler herhangi bir yerden, bölgeden çalışma materyallerine erişebilirler. İşte bu yazımızı teknolojinin öğrenciler, ebeveynler ve öğretmenler için eğitimdeki önemli rollerinden haberdar olmanızı sağlamak için oluşturduk, lütfen devamını okuyun.

 

Eğitimde Teknolojinin Kullanıldığı Örnekler 

 

Günümüz dünyasında, hepimiz günlük hayatımızın her yerinde teknoloji ile iç içeyiz. Öyleyse teknolojiyi eğitimde kullanmanın yollarını aramalıyız. Teknoloji, eğitim sistemini farklı şekillerde iyileştirmeye yardımcı olan tek araçtır. Öğretmenlerden öğrencilere, teknoloji eğitim üzerinde çok büyük bir etki bırakır. Modern eğitimi daha esnek ve anlaşılır hale getirir. Çeşitli teknoloji odaklı eğitim araçları, ücretsiz çevrimiçi kaynakları, kişiselleştirilmiş öğrenme materyallerini, daha ilgi çekici içeriği ve görsellerin daha iyi anlaşılmasını ve ileri düzey öğrenme fırsatlarını kullanıma sunmuştur.

Eğitimde Teknolojiden Faydalanmanın Önemi

 

1.Etkili eğitim sistemini teşvik eder

Kuşkusuz, teknoloji sınıfta tanıtıldığı için öğrencilerin genel gelişimini teşvik eder. Teknoloji, dünya çapında sağlıklı bir eğitim sistemini teşvik etmek için güçlü bir süreçtir. Teknolojinin eğitimdeki en önemli rolleri, öğrenmeyi daha erişilebilir, heyecanlı ve eğlenceli hale getirmektir. Eğitimde teknolojik gelişmelerin gelişmesi, öğrencilerin bilgi ve becerilerinin artmasına yol açmaktadır.

 

2.Teknoloji öğrencilerin çok şeyi daha iyi öğrenmesine yardımcı olur

Teknoloji tabanlı E-öğrenme ile öğrenciler bir kuruma veya eğitmene bağlı kalmadan farklı kaynaklardan daha çok ve daha iyi öğrenebilmektedir.

 

3.Kendi hızınızda öğrenme

Teknolojinin eğitimdeki önemli rolleri, öğrencilerin her zaman ve her yerden öğrenebilecekleri şekildedir. Teknoloji tabanlı E-öğrenme süreci ile kişi kendi konfor alanında çalışabilir. Öğrenciler, kavram netleşene kadar çevrimiçi eğitim uygulamalarını kullanarak karmaşık konuları oynatabilir, duraklatabilir ve yeniden izleyebilir.

 

4.Grafiklerle Daha İyi Anlama

Teknoloji, insan zihninin kavramı daha hızlı anlamasına ve uzun süre hatırlamasına yardımcı olan video grafikleri aracılığıyla öğrenme sürecini değerlendirmiştir. Bu da ancak görsel bilgi sistemi sayesinde mümkün olabilir. Oyunlaştırma, mobil öğrenme, mikro öğrenme, görsel grafikler vb. gibi VR eğitim teknolojilerini kullanan öğrenciler, eğlence ve öğrenmeyi aynı anda deneyimleyebilir ve çalışmalarına devam edebilirler.

 

5.Zamandan ve paradan tasarruf edebilirsiniz

E-öğrenme teknolojisi yoluyla daha fazla çalışma materyalinin mevcudiyeti ile öğrenci diğer materyallere daha az para harcayabilir. Bugünlerde bile birçok okul, depolama için daha ucuz ve uygun olan çevrimiçi çalışma materyali satın almaya daha fazla odaklanıyor. Öğretmenler, öğrencilere artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik programları gibi gelişmiş eğitimsel, teknolojik sistemler aracılığıyla ücretsiz çevrimiçi eğitim vererek zamandan ve paradan tasarruf edebilir ve kişinin daha hızlı öğrenmesine ve anlamasına yardımcı olur.

 

6.Öğretmenlere daha fazla kaynak sağlar 

Eğitim teknolojisi, öğretmenlere Oyunlaştırma, AR / VR, akıllı tahtalar vb. gibi çok sayıda e-öğrenme aracı sağlar. Gelişmiş modern eğitim teknolojisi sayesinde öğretmenler, öğrencilerin öğrenme fırsatlarını büyütmek için çeşitli dijital araçları kullanabilir.

 

E-öğrenme çözüm teknolojileri, öğretmenlerin öğretme becerilerini geliştirmelerini sağlar. Öğretmenler teknolojiden video dersleri, mikro öğrenme vb. yoluyla iyi eğitim verebilirler. Ayrıca öğretmenler, çevrimiçi testler ve farklı kurslar sunarak öğrencilerin ilgisini çekebilir.

 

Eğitimde Teknoloji Kullanımının Olumsuz Yönleri 

Günümüzde insanoğlu, teknolojinin insanlığı çoktan geride bıraktığı bir dünyada yaşamaktadır. Teknoloji, insan yaşamının her alanında çok önemli bir rol oynamaktadır

Eğitimde teknolojinin çeşitli faydalarının yanı sıra, teknolojik eğitim sisteminin de bazı dezavantajları olabilir.

 

1.Teknoloji malzemeleri pahalı gelebilir

Günümüzde öğrenciler kağıt ve kaleme eskisi gibi bağımlı değildir. Bu modern teknoloji çağında, bilgisayarlar ve diğer cihazlar kalem ve kağıt kullanımının yerini çoktan almıştır. Bu ileri teknoloji cihazlar, kullanıcıya kağıt kalem kullanmaktan çok daha faydalı olan birçok gelişmiş özellik sunsa da bu cihazların bakımı sahibine bir servete mal olur. Bakım büyük miktarda para gerektirir ve eski yazılımın güncellenmesi de makul miktarda para gerektirir. Yani teknolojinin eğitimi pahalı hale getirdiğini söyleyebiliriz.

 

2.Öğretim yetersiz gelebilir

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, öğretmenler öğrencilere modern teknikleri öğretmekten aciz kalmaktadırlar. Araştırmalar, etkileşimli öğretimin öğrencilerin öğrenmesi için en iyi yol olduğunu kanıtlamıştır. Eğitimde teknoloji ve gelişmiş cihazların kullanımı ile etkileşim kısmı kısmen ortadan kalkmaktadır. Öğrenciler konuları sadece kendi kendilerine çalışırlar ve herhangi bir konuyu tartışmazlar. Bu durum öğrenciler üzerinde kötü bir etki oluşturur.

 

3.Zaman kaybı

Yazılım ve donanım cihazları  insanlar tarafından yapılır. Nasıl insanların hata yapmaları gayet normalse insanlar tarafından yapılan teknoloji veya cihazlarda da hata yapma olasılığı olabilir. Bu hatalar zaman kaybına neden olur. Sunucu sorunları ve bağlantı sorunları gibi sorunların düzeltilmesi çok fazla zaman alır, bu nedenle normal öğretim akışını bozar ve hem öğretmen hem de öğrenci için hayal kırıklığına neden olabilir.

 

4.Dikkatin dağılmasına sebep olur

Günümüzde sosyal medya, dünya nüfusunun% 90’ının sosyal medyayı kullanması ile büyük bir hızla gelişti. Böylece öğrencilere ders çalışması için verilen cihazlar yerine sosyal medyada aktif hale getiriliyor.

 

Öğrenciler bu cihazların yardımıyla çok fazla ders çalışmıyor, yakınlarının ve sevdiklerinin gönderilerini, durum güncellemelerini ve daha birçok şeyi kontrol etmekle ilgileniyorlar. Eğitimde teknolojiyi bu şekilde kullanmak öğrenciler için büyük bir dikkat dağıtıcı hale geliyor ve böylece öğrenciler ve eğitimciler arasındaki uçurumu artırıyor. 

 

5.Öğrencilerin gerçek dünyayla bağlantıları kesilir

Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte, öğretmenler öğrencileriyle fiziksel iletişim kurmak yerine farklı çevrimiçi araçlarla eğitim vermekte, bu nedenle öğrencilerle etkileşime geçememekte ve onlarla sorunlarını paylaşamamaktadır. Bu nedenle öğretmenler öğrencilerin dikkatini çekmekte başarısız oluyorlar. Öğrencilerle sözlü iletişimin yanı sıra çevrimiçi araçların kullanılması önerilir. Böylece öğrenciler hem konuları öğrenebilmekte hem de sorunlarını öğretmenleriyle paylaşabilmektedirler.

 

Eğitim İçin Kullanılan Teknolojik Ürünler

1.Dijital okuyucular ve tabletler

  • Öğrencilerin kitaplarla dolu ağır bir sırt çantası taşıma ihtiyacını ortadan kaldırırlar.
  • Tüm okuma materyalleri için merkezi, erişilebilir bir yer sağlarlar.
  • Dijital içeriğin düzenli olarak güncellenmesi, birkaç yılda bir yeni ders kitabı sürümleri satın alma maliyetini ortadan kaldırır.
  • Tabletlere eklenen uygulamalar, öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarını karşılayabilir ve daha kişiselleştirilmiş öğrenme fırsatları sağlayabilir.

 

2. 3D baskı

3D baskı, dünya çapında zaten etkileyici bir uygulamadır.

  • 3D baskı hem görsel hem de kinestetik öğrenenlere ulaşır.
  • Öğrencilerin ilgisini çeker ve merak etmelerini sağlar.
  • Öğretmenlerin kendi modellerini oluşturmak için harcamaları gereken zamanı azaltır (örneğin, fizik dersi için)

3.Sanal gerçeklik

 

Sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve karma gerçeklik teknolojisi hızla gelişiyor.

  • Zararlı veya erişilemez olacak ilgi çekici, gerçek yaşam deneyimleri sağlar.
  • Bir şeyleri sadece okumak yerine görmeyi ve deneyimlemeyi seven görsel öğrenicilere hitap eder.

4.Bulut teknolojisi

Bulut, bir kullanıcının bilgisayarında olmak yerine internetteki uygulamaları ve hizmetleri barındırır. Bilgilerin internete bağlı herhangi bir cihazda saklanmasını, paylaşılmasını ve bunlara erişilmesini sağlar. Eğitimde bulut, dijital ders kitaplarını, ders planlarını, videoları ve ödevleri depolamak ve paylaşmak için kullanılır.

  • Ev ödevinin okul ve ev arasında kaybolma olasılığını azaltır.
  • Öğrencilerin ağır ders kitaplarını taşıma ihtiyacını azaltır.
  • Öğrencilerin internete bağlı herhangi bir cihazdan bilgilere kolayca erişmelerini sağlar.
  • Canlı sohbet seçenekleri ile öğretmene hızlı ve kolay erişim sağlar.

 

5.Yapay zeka

Yapay zeka, derecelendirme ve geri bildirimi otomatikleştirerek ve kişiselleştirilmiş öğrenme fırsatları sağlayarak eğitim alanındadır.

  • Öğretmenin adına not vererek ve geri bildirimde bulunarak öğretmene çok fazla zaman kazandırabilir.
  • Bir öğrencinin öğrenme kalıpları hakkında daha fazla bilgi kazanmasını sağlar.