
LGS nedir sorusuna cevap olarak geçmiş yıllarda TEOG ile adlandırılan sınav geçen seneden itibaren LGS olarak adlandırılan bir sınav diyebiliriz. Ortaokul öğrencilerinin liseye geçmesi için önemli bir basamak olan LGS tüm orta son öğrencilerinin heyecanla hazırlandığı bir maraton olarak da tanımlamak mümkün.
Liseye giriş sınavı biraz çaba gerektirir. Göz korkutucu olabilse de, hepsini daha küçük görevlere bölmek yüzünüzü önemli ölçüde azaltabilir. Bu gönderide, kendinizi lise başvuru sürecine hazırlamak ve sizinkinin diğerlerinden farklı olmasını sağlamak için atabileceğiniz bazı uygulanabilir adımlara göz atacağız. Bu gönderide mümkün olan en iyi puanı alabilmeniz için liseye giriş sınavlarına hazırlanmanıza yardımcı olacak bazı önemli ipuçlarımız var. Lütfen okumaya devam edin.
LGS’ ye çalışmaya ne zaman başlamalı?
Sınav kaygısını yatıştırmanın en iyi yollarından biri sınava önceden hazırlanmaktır. Yeteneklerinize güvenmek, korkularınızı bastırmak için uzun bir yol kat edecektir. Ne olursa olsun tipik olarak gerginseniz, zihninizi ve bedeninizi sakinleştirmek için bazı derin nefes alma teknikleri öğrenin. Bu şekilde, zamanı geldiğinde soğukkanlı kalmak için ne yapmanız gerektiğini bileceksiniz. Aslında size tavsiyemiz her yıl düzenli olarak dertlerinizde öğrendiklerini tekrar etmek ve konu ile alakalı test çözmek. 8. Sınıfa kadar bu önerilerimize uyduğunuzu varsayarsak, 8. sınıfın ilk gününden itibaren düzenli konu anlatım, test, tekrar üçlemesini yaparsanız istediğiniz lise hayal olmaktan çıkıp, gerçeğe doğru yol alacaktır.
LGS için nasıl ders çalışmalıyım?
Liseye giriş sınavına hazırlanmak çok sıkı çalışma gerektirir, ancak çok çalışmanın yanı sıra bazı ipuçlarını ve püf noktalarını bilmek hazırlığınıza fayda sağlayabilir. Unutmayın, bir liseye giriş sınavını geçmek çok çalışmakla ilgili değil, sınav salonunda elinizden gelenin en iyisini yapmakla ilgilidir. İşte liseye giriş sınavına hazırlanmanıza yardımcı olacak 9 ipucu;
1.Pratik bir çalışma planı oluşturun
Öğrenciler genellikle planlamaya, bu planları fiilen yürütmekten daha fazla zaman harcarlar. Planlama mümkün olanın sanatıdır. Bu nedenle, başarıyla yürütülebilecek bir plan oluşturabilirsiniz. Zor bulduğunuz konulara daha fazla zaman ayırın ve bekleyen bazı görevleri tamamlayabilmeniz için bir süre bekleyin.
2.Teori için daha az kitap kullanın
Öğrencilerin çoğu aynı şeyi anlatmasına rağmen her konu için sayısız kitaba başvurma alışkanlığı vardır. Çok fazla kitaba sahip olmak, gözden geçirme sırasında kafa karışıklığına neden olur ve şüphelerinizin çoğu, bir kitaba gitmeden çözülmeden kalır.
3.Soruları dikkatle okuyun
Birçok yayınevi sorularla ve seçeneklerle oynayarak öğrencileri tuzağa düşürmeye çalışır. Bu nedenle, neyin gerekli olduğunu anlamak için soruyu dikkatlice okuyun ve seçenekleri büyük bir konsantrasyonla görün. Birden fazla doğru cevabı olacak şekilde hazırlanmış ve birden fazla doğru cevabı olan seçeneği seçmeniz gereken sorulara dikkat edin.
4.Sınav stratejinizi planlayın
Liseye giriş sınavı için çeşitli soruları nasıl yaptığınızı planlamak oldukça önemlidir. Sürekli deneme sınavına girmeyi lütfen ihmal etmeyin. Çok zor olan sorular elbette olacaktır. Soruları çözmeye çalışarak eksiklerinizi bulmaya çalışıp o konular hakkında yoğunlaşabilirsiniz.
5.Zihninizi sınav için eğitin
Zihniniz bir sınav sırasında iyi performans göstermeye hazır olmalıdır. Bu, uzun bir süre boyunca tutarlılık gerektirir. Kötü düşünceleri kafanızdan atıp, sürekli iyiye odaklanın. Hatta modunuzu düşüren insanlar varsa onlarla görüşmeyi kesin. İstediğiniz liseye gittiğiniz anı hayal edin, modunuzu asla düşürmeyin.
6.Fiziksel ve zihinsel olarak dengede kalın
Kendinizi ve zihninizi sağlıklı tutmak, sınav hazırlığı sırasında oldukça ihmal edilir ancak nihai sonuca olumsuz etkileri olabilir. Sınava hazırlanırken zihninizin ve vücudunuzun dinç olması için her gün egzersiz yapın ve iyi uyuyun. Geç saatlere kadar uyumaktan kaçının ve zihninizi en iyi çalışacak şekilde ayarlayın.
7.Tüm kısa yolları öğrenin
Her öğrencinin giriş sınavlarına hazırlanmak için kullandıkları kısa yolları vardır. Formülleri hatırlamak veya çizelgeleri ezberlemek için, zaman kazanmak için kısa yolları kullanın. Dokunabileceğiniz bazı standart kısa yollar vardır, ancak kendi kısa yolunuzu oluşturmak da zarar vermez.
8.Eleme yöntemini kullanın
Şüpheye düştüğünüzde, kurtarmanız için eleme yöntemini kullanın. Doğru olma olasılığı en düşük olan 2 seçeneği eleyerek başlayın. Bazen sorudan bağımsız olarak, seçeneklerin kendisinde yer alan gerçek, onları ortadan kaldırmak için kullanılabilir. 2 arasından nihai bir cevap seçmek bazen zor olabilir ve riske değerse bazen içgüdülerinizle gidebilirsiniz.
9.Konu tekrarı mutlaka yapın
Okulda işlediğiniz konuyu anladıktan sonra eve gelip pekiştirmek yapmazsanız, unutma olasılığınız çok yüksek. Bu yüzden mutlaka konu tekrarı ve konuyla ilgili test çözüp, çözemediğiniz soruları öğretmeninize sorarak konuyu pekiştirmeniz şart.
LGS sınavında başarılı olmak için ne yapmalıyım?
Öğrenciler, liseye giriş sınavlarını etkili bir şekilde tamamlamak, başarılı olmak için bazı temel ancak önemli yönergeleri izlemelidir:
- Okuma alışkanlığı geliştirin: Liseye giriş sınavını kırmanın ilk yolu, ister gazete, ister roman, kitap, biyografi ve vaka çalışması olsun, bir okuma alışkanlığı geliştirmektir. Aynı zamanda zamanla okuma, muhakeme, analitik ve kapsamlı yetenekler geliştirecektir. Her gün kelime dağarcığınıza en az 10 yeni kelime öğrenin ve ekleyin. Faydasını göreceksiniz.
- Temel ilgi alanlarınızı belirleyin: İlgilendiğiniz ve çalışmaktan zevk aldığınız dersleri kısa listeye almak için kendi kendinizi analiz edin ve güçlü ve zayıf yönlerinizi belirleyin. Ancak bu, diğer konulara da odaklanma ihtiyacı olduğu anlamına gelir.
- Zaman yönetimi: Zaman yönetimi, bir giriş sınavını çözmenin önemli yönlerinden biridir. Ek olarak, örnek kağıtlar ve deneme sınav kağıtları üzerinde çalışmak, sınavlarınız başlayana kadar size zaman yönetimi becerileri kazandıracaktır.
- Pratik yapmak insanı mükemmelleştirir: Değerli hedefinize ulaşmak için pratik yapın, pratik yapın ve pratik yapın! Bu, liseye giriş sınavı için temel kuraldır. Kavramlarınızın net olduğundan ve soruları zaman çerçevesi içinde çözmenin tüm doğru yollarının farkında olduğunuzdan emin olun.
LGS’ye son 1 gün kala ne yapılmalı?
Sınava 1 gün kala ders çalışma işlemini bitirip, rahatlayıp, stresinizi atmanız gerekir. Eğer sınava girene kadar ders çalışırsanız iyice strese girip sınavdan istediğiniz verimi alamayabilirsiniz.
Sınavı kazanmak için günde kaç soru çözülmeli?
Soru sayısından daha çok, sorunun kalitesi, sorudan çıkardığımız sonuçlar önemlidir. Mesela A öğrencisi günde 150 soru çözerek Fen lisesine yerleşir B öğrencisi günde 300 soru çözerek aynı liseye yerleşir. Önemli olan en uygun yöntem ve günde çözülecek soru sayısının kişinin kapasitesine uygun olarak belirlenmesidir. Peki, hangi dersten ne kadar soru çözmelisiniz? İlk olarak hedefiniz LGS ‘de 90 tane soru olacağı için günde en az ”90 soru çözmek olmalıdır.” Ama öncesinde konu da anlamadığınız hiç bir yer kalmaması gerekir. Daha sonra sorularla pekiştirilmelidir. Öte yandan çözdüğünüz sorular hiç bir işe yaramaz. Soru çözerken de her soru için maksimum 2 dakika zaman ayırmaya dikkat edin. Yapamazsanız diğer sorulara geçin. Bu alıştırmayın sürekli yaparak zamanı güzel kullanmayı öğrenecek, çoğu öğrencinin baş belası olan süre sorunu halletmiş olacaksınız.