Pi Sayısı Nedir?


Kısaca, p veya π için Yunanca harf olarak yazılan pi, herhangi bir dairenin çevresinin o dairenin çapına oranı olarak adlandırılır. Çemberin boyutu ne olursa olsun, bu oran her zaman pi ‘ye eşit olacaktır. Ondalık biçimde, pi ‘nin değeri yaklaşık 3,14’tür. Ancak pi irrasyonel bir sayıdır, yani ondalık biçimi ne biter ( 1/4 = 0,25 gibi) , ne de tekrarlanır.(1/6 = 0,166666… ​​gibi) Bu nedenle, çevrenin çapa olan bu oranı için kısa yol kullanmak faydalıdır.

 

Pi’nin gerçek hayatta uygulanması Geometri, Bilim, Trigonometri ve Doğa gibi çeşitli alanları içerir. Diğer bilim dallarından gelen formüller, istatistik, fraktallar, termodinamik, mekanik, kozmoloji, sayı teorisi ve elektromanyetizma gibi bilimler de dahil olmak üzere bazı önemli formüllerde π içerir.

Aynı zamanda bir bilgisayarın ne kadar hızlı ve ne kadar güçlü olduğunu ölçmek için de kullanılır; çünkü doğruluğunu ve yazılımında veya donanımında herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol etmek için kullanabilirler.

 

Trigonometri: Sinüs, kosinüs, teğet gibi trigonometri fonksiyonunun değerini almak için de kullanılır. Kamyon tekerleği, motor milleri, motor parçaları, dişliler gibi nesnelerin dairesel hızlarını ölçebilir ve ayrıca bir bobin ve bir kapasitör üzerindeki Ac voltajını da ölçmeye yarar.

 

Doğa: Pi kullanarak okyanus dalgası, ışık dalgaları, ses dalgaları, nehir kıvrımları, radyoaktif parçacık dağılımı gibi şeyleri ve bir dizi daire kullanarak madeni paraların dağılımı, çivi ve dağların ızgarası gibi olasılıkları ölçebilir.

 

Pi ‘nin günlük kullanımlarından bazı örnekler:

1) Elektrik mühendisleri pi’yi elektrik uygulamalarındaki sorunları çözmek için kullanır.

2) İstatistikçiler pi’yi nüfus dinamiklerini izlemek için kullanıyorlar.

3) Tıp, gözün yapısını incelerken pi ‘den yararlanıyor.

4) Biyokimyacılar DNA’nın yapısını/fonksiyonunu anlamaya çalışırken pi’yi görüyorlar.

5 ) Akışkan dalgacıklarının davranışını inceleyen fizikçiler pi’yi görür ve hesaplamalarında kullanırlar.

6) Saat tasarımcıları saatler için sarkaç tasarlarken pi kullanırlar.

7) Uçak tasarımcıları bunu uçağın dış yüzeyinin alanlarını hesaplamak için kullanırlar.

8) Global konumlandırma (GPS) gibi navigasyona pi kullanılır.

9) Bir popülasyondaki ölüm sayısını hesaplarken kullanılır.

10)Çemberin alanını bulma vb. gibi Geometrideki Matematik problemlerini çözmede kullanılır.

 

Pi Sayısı Hesaplama

 

π’nin değerini hesaplamak için pi formülü kullanılır:

 

π = (Çevre/Çap)

 

Veya π = 3,14159 = 22/7

 

Pi Değerini kullandığımız örneği inceleyelim;

 

SORU: Çapı 100 m olan bir çember etrafında yürüyen bir çocuk ne kadar yol yürümüştür?

 

Çözüm:

 

Yürünen mesafe = Çevre

 

Çevre = π × 100m = 314,159 m

 

Bu nedenle, yürünen mesafe = 314.159 m

 

Kaç Basamağını Biliyoruz?

 

Fabrice Bellard tarafından en uzun pi hesaplama rekoru hesaplanmıştır. 2 trilyon 700 milyar rakamdan oluşur. Pi sayısı 1.24 trilyonuncu basamağına kadar hesaplanmıştır. Bu hesaplanan rakamı bilgisayara yazmak için 1 milyon mp3 yani 310 milyon sayfa, 2.4 TB harddisk yeri gerekir.

 

Bize Pi Sayısının Kaç Basamağı Gerek?

 

NASA, uzaya roket göndermek için yaptığı hesaplamalarda yalnızca yaklaşık 15 basamaklı pi kullanır: 3.141592653589793

Evrenin atom hassasiyetinde bir ölçümünü elde etmek için sadece yaklaşık 40’a ihtiyacınız olacaktır. Yani trilyonlarca pi sayısını hesaplamak çoğunlukla bilgisayar gücünü göstermekle ilgilidir.

 

Pi Sayısını Ezberleme Teknikleri

 

Bir numarayı hatırlamak için zihninizde bir silahın, bir rahibenin ya da bir güneşin görüntüsünü yaratabilirsiniz. Sıfırdan dokuza kadar olan rakamların hiçbiri birbiriyle kafiyeli değildir, dolayısıyla kafanız karışmaz. Her resmi zihninizde hayal etmeye odaklanın ve her şeyi ne kadar kolay hatırlayabildiğinize şaşıracaksınız.

 

Her bir sayıya karşılık kafanızda bir resim canlandırın

 

0 >> futbol topu

1 >> kalem

2 >> kuğu

3 >> kelepçe

4 >> yelken

5 >> denizatı

6 >> golf sopası

7 >>  bumerang

8 >>  kardan adam

9 >> ipe bağlı bir balon

 

Dikkat ederseniz kafanızda oluşturduğumuz resimlerin hepsi sayıların şekillerine benziyor. Şimdi hayal edin ve gözünüzde canlandırın. Şimdi tek yapmanız gereken şey verdiğimiz imgeleri  hikayeleştirerek, sayıları aklınızda tutmaya çalışmak. Hikayeyi kafanızda ne kadar canlı bir şekilde tutarsanız, aklınızda kalma olasılığı da o kadar yüksek olacaktır.

 

Pi Sayısını Kolaylıkla Evde Hesaplayabilirsiniz

 

Pi, kabaca 3.14, bir dairenin çevresini o dairenin yarıçapından veya çapından hesaplamak için kullanılan aynı zamanda irrasyonel bir sayıdır, yani tekrar eden bir düzene kaymadan sonsuz sayıda ondalık basamağa kadar hesaplanabilir. Bu, tam olarak hesaplamayı zorlaştırır, ancak imkansız değildir

 

1.Mükemmel bir daire kullandığınızdan emin olun. Bu yöntem, elipsler, ovaller veya gerçek bir daire dışında herhangi bir şeyle çalışmaz. Bir daire, tek bir merkez noktadan eşit uzaklıkta olan bir düzlem üzerindeki tüm noktalar olarak tanımlanır. Kavanoz kapakları bu egzersiz için kullanılabilecek iyi ev nesneleridir. Pi’yi kabaca hesaplayabilmeniz gerekir, çünkü pi ‘nin kesin sonuçlarını elde etmek için çok ince bir ucun (veya ne kullanıyorsanız kullanın) olması gerekir. En keskin kurşun kalem grafiti bile kesin sonuçlar elde etmek için çok büyük olabilir.

 

2.Bir dairenin çevresini olabildiğince doğru bir şekilde ölçün. Çevre, dairenin tüm kenarını dolaşan uzunluktur. Çevre yuvarlak olduğu için ölçülmesi zor olabilir (bu yüzden pi çok önemlidir)

Çemberin üzerine olabildiğince yakın bir ip geçirin. İpi geri döndüğü yeri işaretleyin ve ardından ipin uzunluğunu bir cetvelle ölçün.

 

3.Dairenin çapını ölçün. Çap, dairenin bir tarafından diğerine dairenin merkez noktasından geçer.

 

Pi değeri ilk olarak Syracuse Arşimetleri tarafından hesaplanmıştır. π sembolü ilk olarak 1737’de Leonhard Euler tarafından popüler hale getirilmiştir.

 

Dünya Pi Günü Dünya Matematik Günü ile Aynı Gündür

 

Aynı zamanda ünlü fizikçi Alberd Einstein’ın de doğum günü olan Pi Günü her 14 Mart’ta dünyanın dört bir yanındaki matematikçiler, bilim adamları ve matematik severler, matematiksel işaret pi ‘nin anısına Pi Günü’nü kutlarlar. Sayısal olarak 3/14 olarak yazılan tarih, bitmeyen sayının ilk üç basamağıyla eşleşir: 3.14

 

Pi Günü ilk olarak 1988’de San Francisco’daki, ziyaretçileri uygulamalı olmaya teşvik eden bir bilim ve teknoloji müzesi olan Exploratorium’da kutlandı.  Türkiye’de ise 2007 yılından itibaren kutlanıyor. Böylece Pi Günü doğdu. İlk kutlama sırasında, Exploratorium çalışanları müzenin dairesel alanlarından birinin etrafında yürüdü çünkü pi, bir dairenin çevresinin çapına oranıdır.

 

Peki Pi neden bu kadar önemli bir sembol olarak kabul ediliyor?

 

Bilim adamları, bir dairenin büyüklüğünden bağımsız olarak, çevre ve çapın her zaman aynı orana sahip olduğunu yüzyıllardır biliyorlardı, ancak bunu nasıl hesaplayacaklarından emin değillerdi.

 

Yunan matematikçi Arşimet, bir algoritma oluşturduktan sonra MÖ 250’de pi’ye doğru bir şekilde yaklaşan ilk kişi olarak kabul edilir, bu nedenle pi’ye bazen Arşimet sabiti denir.

 

Önümüzdeki birkaç yıl boyunca, Çinli ve Hintli bilim adamları pi çalışmasına paha biçilmez katkılarda bulundular, daha fazla rakam eklediler ve bilim adamları hala günümüze kadar pi ‘nin daha fazla rakamını öğrenmeye çalışıyorlar.

 

Ancak pi ‘nin matematiğin dışında bir anlamı vardır. Güneş sistemindeki gezegenlerin yörüngesini hesaplamak ve nehirlerdeki dalgalanmaların nasıl enerji taşıdığını incelemek için kullanılıyor. İşte Pi Günü bu yüzden kutlanmaya değer bir gün!