Bilim Özel Öğretim Kursu’nda YKS Hazırlık Kursu başarı odaklı olarak uygulanır. YKS’nin açılımı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’dır. TYT ve AYT olmak üzere 2 sınavı kapsayan lise son öğrencilerinin üniversiteye girmek için geçmeleri gereken sınavlardır.
TYT Nedir?
TYT’nin açılımı Temel Yeterlilik Testi’dir.
Sınav 120 Soru 135 dakikadan oluşmaktadır. 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılında sınav süresi 165 dk olarak belirlenmiştir. Uygulamanın diğer yıllarda devam edip etmeyeceği henüz bilinmemektedir.
9 ve 10. sınıf konularını içeren bu sınav 12. sınıf öğrencilerinin, üniversiteye girmeye hak kazanabilmeleri için gereken YKS’nin 1. oturumudur. Dersler kapsamında mantıksal düşünme, düşünme temelli problem çözme becerileri ve akıl yürütme becerileri test edilir. TYT puanı ile öğrenciler yalnızca ön lisans (2 yıllık) bölümlerini tercih edebilirler.
TYT Müfredatındaki Dersler
- Türkçe (40 soru)
- Matematik (40 soru)
- Fizik (7 soru)
- Kimya (7 soru)
- Biyoloji (6 soru)
- Tarih (5 soru)
- Coğrafya (5 soru)
- Felsefe (5 soru)
- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (5 soru)
- Sosyal Bilimler (20 soru)
Toplam Soru :120
AYT Nedir?
AYT: Alan Yeterlilik Sınavı’dır.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) 2. ayağı olan AYT, öğrencilerin alanına göre bölümlerden oluşur. Tercih puanı hesaplamasında TYT’nin %40’ı alınırken AYT’nin %60’ı etki eder. Bu yüzden YKS’nin önemli bir ayağın oluşturur. Sınav 180 dakika olarak uygulanır.
AYT Müfredatındaki Dersler
Türk Dili Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 Testi
- Türk Dili ve Edebiyatı (24 soru)
- Tarih (10 soru)
- Coğrafya (6 soru)
Sosyal Bilimler 2 Testi
- Felsefe Grubu (12 soru)
- Din Kültürü (6 soru)
- Tarih-2 (11 soru)
- Coğrafya-2 (11 soru)
- Matematik (40 soru)
Fen Bilimleri Testi
- Fizik (14 soru)
- Kimya (13 soru)
- Biyoloji (13 soru)
Toplam Soru:160
11 ve 12. Sınıf konularını içeren bu sınav 12.sınıf öğrencilerinin ya da lise mezunu olan kişilerin üniversiteye girmek için gereken YKS’nin 2. oturumudur. Bu sınav, lisan tercihi (4 yıllık) yapmak isteyen adayların girmek zorunda oldukları bir sınavdır. Öğrenciler tercih yapmak istedikleri puan türüne göre ilgili testleri çözerler.
Adayların,
EA Puan türünden tercih yapmak için: Matematik ve Türk Dili ve Edebiyatı, Sos-1 testlerini
SAY Puan türünden tercih yapmak için: Matematik ve Fen Bilimleri testlerini
SÖZ Puan türünden tercih yapmak için: Türk Dili ve Edebiyatı, Sos-1 ve Sos-2 testlerini çözmesi gerekir.
YKS başvurusu nasıl yapılır?
Başvuru, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nden (https://ais.osym.gov.tr) veya ÖSYM Başvuru Merkezlerinden yapılabilir.
YKS ödemeleri hangi bankalara yapılıyor?
ÖSYM’nin en son açıkladığı bankalar:
Finansbank’ın tüm şubeleri, ATM, internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç) Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç) Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler.
TYT-AYT ‘ye nasıl hazırlanılmalı?
Kitap okumak ve bol bol paragraf çözmek TYT de Türkçede başarılı olmaya katkı sağlayacak temel çalışmalardır. Ayrıca 9 ve 10.sınıfların konusuna hâkim olmak başarıyı arttırır. Önceden çıkmış soruları çözmekte başarılı olmada fayda sağlar.
Eksiklerinizi Belirleyin
Sınava hazırlık sürecinin en temel görevi; eksiklerin belirlenmesidir. Öğrencinin TYT ve AYT’de eksiklerini belirlemesi konusunda profesyonel destek almak gerekebilir. Çünkü belirlediğiniz eksikler sizin yol haritanızı belirleyecektir.
Ders Programı Yapın
YKS sınavında başarılı olmanın kilit noktası düzenli ve kendine uygun bir ders programı hazırlamaktır. Ders Programınıza çalışabileceğinizden daha fazla ders eklememeye dikkat etmelisiniz.
Ders programlarınızı günlük/haftalık/aylık olarak hazırlayabilirsiniz. Aylık programda çalışmayı planladığınız ders ve konuları genel hatlarıyla belirtmelisiniz. Haftalık programda o konuları başlık başlık ayırmalı ver çözeceğiniz kitapları önceden kararlaştırmalısınız. Günlük programda ise o gün yapacağın her şey en detaylı haliyle yer vermelisiniz.
Bol Bol Sorular Çözülmeli
Konu çalışmalarımızın pekiştirilmesi için düzenli soru çözümü yapmak önemlidir.
Soru çözümlerini farklı kaynaklar ile yaparak sınavda gelecek soru çeşitliliğine karşı hazır olmayı hedefleriz.
Dönem başında soru çözüm çalışmaları konu çalışmalarına göre daha yavaş ilerleyebilir. Konularda ilerledikçe soru çözüm miktarının arttırmalıyız.
Asla Pes Etmemeli
Motivasyon, yaptığımız her işin temelinde yer alır. Sınava hazırlık süreci de motivasyona en çok ihtiyacımız olan süreçlerin başında diyebiliriz. Çalışmalarımızı yürütürken her zaman zorluklarla karşılaşma ihtimalimiz vardır. Önemli olan tüm zorlukları göğüsleyebilmek ve vazgeçmeden çalışmaya devam etmektir.
Zamanınızı İyi Yönetin
Zaman yönetimi hem sınava hazırlık sürecinde, hem de sınav anında dikkat edilmesi gereken temel unsurlardandır.
Çalışmalarınızı günlük hayat akışınıza uygun planlayarak maksimum düzeyde çalışmaya vakit ayırmayı hedefleyin.
Özellikle TYT sınavında zamanı yönetmek önemlidir. TYT sınavında okuduğunu anlama becerisi ölçülür. Verilen süreyi doğru kullanmak için çeşitli egzersizler yapmanız tavsiye edilir.
Sınav Günü Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
ÖSYM’nin açıklamalarına göre:
- Adayların sınav saatinden en az bir saat önce sınav binalarında hazır olması gerekiyor. Adaylar, sınavın sabah oturumlarında 10.00’dan sonra sınav binalarına ve sınav salonlarına alınmayacaklardır.
- YKS’ye girecek adayların, sınav giriş belgesi ve fotoğraflı kimlik kartlarını yanlarında bulundurmaları gereklidir.
- Piercing, başörtüsü iğnesi, çeşitli metal takı ve aksesuarlar ile sınava katılamazsınız.
- Şeffaf pet şişe içerisinde su ile sınava katılabilirsiniz. Adaylar cep telefonu, çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi, cep bilgisayarı, bilgisayar özelliği bulunan cihazlar, çanta, cüzdan, kredi kartı gibi her türlü manyetik kart, her türlü kesici ve delici alet ile ateşli silah, her türlü saat, sözlük işlevi olan aygıtlar, defter, kitap, sözlük, her türlü plastik ve güneş gözlüğü dahil cam eşya, kalem, silgi, kalemtıraş, hesap cetveli ,hesap makinesi, ehliyet ve kurum kimlik kartları, kulaklık ile Bluetooth özellikli cihazlar sınava giriş sırasında yanında bulunduramayacaktır.
Sınav Sonuçlarının Açıklanması
Adaylar YKS sınavı sonuçlarını https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden veya mobil uygulamasından öğrenilebilecektir.
Tercih Dönemi
Adaylar YKS tercihlerini https://ais.osym.gov.tr’den yapacaklardır.
Adaylar sınavdan alacakları puanlar ve sıralamalara göre tercihte bulunacaktırlar. Adaylar tercihlerini puanlarına ve okul türlerine göre ÖSYM’nin ilan ettiği tablolara göre yapmalıdır.
Adaylar, girmek istedikleri programların kodları ile üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazmalılardır. Adaylar, tercih yapmaya başlamadan önce kılavuzdaki tablolara bakarak yazabilecekleri programları belirlemelidir.
Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunluluk teşkil etmiyordur. Örneğin, bir aday tercih seçiminde sadece 4 programı göstermek yazabilir. Bunlardan herhangi birine giremediği sürece başka bir yerde okumak istemiyorsa, yalnızca bu 4 programı yazmalıdır. Adaylar puan türlerine ve sıralamalarına uygun şekilde tercihlerini belirleyeceklerdir. Ham puanlar tercihlerde baz alınmaz.
Aynı zamanda LGS Hazırlık Kursumuz hakkında da bilgi almak isterseniz buraya tıklayınız.