Motivasyon Kaygıyı Yener 

Motivasyon Kaygıyı Yener

Motivasyon, hedefe yönelik davranışları başlatan, yönlendiren ve sürdüren süreçtir. Örneğin motivasyon, ekstra kilo vermenize yardımcı olmaya iten o şeydir. Kısacası motivasyon, sizi hedeflerinize yaklaştıracak şekilde hareket etmenize neden olur.

 

Kaygı ise korku ve huzursuzluk hissidir. Terlemenize, huzursuz ve gergin hissetmenize ve hızlı bir kalp atışına sahip olmanıza neden olabilir. Strese normal bir tepki olabilir. Örneğin bir sınava girmeden önce kendinizi endişeli hissedebilirsiniz.

 

Peki motivasyon kaygıyı nasıl yener? 

 

Yaratılışından bu yana insanoğlunun sahip olduğu en doğal duygularından biri kaygıdır. Kaygının birçok çeşidi vardır, bunlardan birisi ise “sınav kaygısı ”dır. Sınav kaygısının öğrencide bu kadar yoğun olmasının arkasında eğitime verilen değer yatar. Çünkü sınav kaygısı olan öğrencilerin ailelerine baktığımızda çoğunda başarı odaklı ve mükemmeliyetçi bir tavır görülür. Bu şekilde yetişen öğrencilerin bilinçaltlarında başarısız oldukları zaman yargılanacakları veya sevilmeyecekleri düşüncesi yatar. Bu “mükemmeliyetçi öğrenciler”, alacakları değerin sınav başarısıyla doğru orantılı olduğunu düşünürler.  Var olmayı akademik başarıya bağlayan öğrencilerde de sınav kaygısı başlamış olur.

 

Motivasyon ise kısaca itici güç demektir. Herhangi bir işi gerçekleştirmeye niyet eden kişiler bu itici güce ihtiyaç duyarlar. Kişinin hedeflerin net olarak belirlemesi ve hedeflerin üzerinde çalışması motivasyonu artıracaktır. Eğitimde  oldukça önemli bir yere sahip olan motivasyon kavramı öğrenim sürecinin etkili bir şekilde gerçekleşmesinde katkı sağlayan önemli faktörlerden biridir. Sınav kaygısı artan bireylerde motivasyon düşecektir. Yani kaygının en büyük düşmanı motivasyondur. Disiplinli olarak ve planlı çalışarak belirlediğiniz hedefler ışığında hareket etmek motivasyonunuzu belirli derecede artıracaktır. Unutmayın motivasyonu kaygıyı her zaman yener. Sınav için ufak çaplı kaygıları normal karşılayabiliriz ama kaygınız korku ve dehşete dönüşüyorsa bu durum öğrenmenizin önüne geçecektir. Teraziyi her zaman dengede tutmak gerekir.

 

Sınav stresi nasıl atılır?

 

Sınava girmek streslidir; yetişememekten, sınav gününde her şeyi unutmaktan insan korkabilir. Bu stresin neden var olduğunu anlamak, onu  yönetmeyi öğrenmek   başarının anahtarıdır. Kendinize güvenmek bu olumsuz durumları önleyecek en bilindik yoldur.

 

Peki öğrenci sınav öncesi neden strese girer?

 

Yeteneklerini topluma ve yakın çevresine kanıtlama zorunluluğu, ona çok büyük bir sorumluluk yükler. Öğrencinin zihninde başarı “hayati” hale gelir! Bir başarısızlık, benlik saygısında gerçek bir düşüş olacaktır. Bahisler o kadar yüksektir ki, bu başarısız olma korkusuna neden olur ve öğrenci strese girer. Ama size iyi haberimiz var stres vücudun olaya uyum sağlamak için verdiği normal bir tepkidir. Ama yinede her şey de olduğu gibi stresinden fazlası zarardır.

 

Sınavlardan önce stresten kaçınmak, sağlıklı bir yaşam, fiziksel ve zihinsel olarak formda kalmakla ilgilidir. Peki günlük olarak sağlıklı bir yaşam tarzına nasıl sahip olunur?

 

strese ne iyi gelir

strese ne iyi gelir?

Nelerden kaçınılmalı?

  • Alkol
  • Kahve
  • Tütün
  • Hareketsizlik
  • Saatlerce televizyon

 

Ne yapmalı: Kendinize iyi bakın

  • Dengeli beslenin: sebzeler, et, balık, tahıllar, meyveler.
  • Doyurucu bir kahvaltı, öğlen normal bir öğün, öğleden sonra atıştırmalık ve akşam hafif bir yemek.
  • Günde 1,5 litre su için.
  • Koşmak, yürümek veya başka herhangi bir fiziksel aktivite yapmak için doğaya çıkın.
  • Gevşeme veya meditasyon yapma ve nefes alma eyleminde bulunun .
  • Eğlenin: müzik dinleyin, arkadaşlarınızla sohbet edin ve gülün ya da iyi bir film izleyin. Sınavların baskısını azaltmak için her gün olumlu duygular geliştirmek önemlidir.
  • Çalışma sürenizi düzenleyin, gününüzü planlayın.
  • İyi uyuyun: ideal olanı 9 saatlik uykudur.

 

Hafızanız Sayesinde Sakin Olun

 

Stres hafıza  ve konsantrasyonun düşmanıdır. Öğrenci hafıza kapasitesi konusunda sakin değilse sınav günü imkanlarını kaybedebilir.

 

  • Kontrol edemediğiniz şeyi kontrol etmeye çalışmayın.
  • Kendinize güvenin, kendi imkanlarınızı bilin. Stres, kontrol edemediğiniz unsurların olduğu gerçeğinden kaynaklanır, bu yüzden kontrolü edemeyeceğiniz olayları denemenin bir anlamı yoktur.
  • Sadece otokontrol mümkündür.
  • Etkili bir tekrar yöntemi ile derslerinize çalışın.

 

Belleğinize daha fazla güvenmek için enerjinizi yeniden kendinize odaklanarak kullanın. Olumsuz duyguları yönetmek ve kendi yeteneklerinize odaklanmak için gevşeme teknikleri vardır.

  • Yoga
  • Sofroloji: dinamik vücut gevşemesi ile gerilimleri boşaltmayı ve ventral nefes almayı (kendi kendine kontrol nefesi ve gevşeme) öğrenmeyi sağlar.
  • Meditasyon
  • Her Gün Olumlu Olun: Olumlu zihinsel tutumlara sahip olun

 

Gereksinimlerini tercihlerle değiştirin: “Başarısız olursam bu bir felaket” yerine “başarırsam daha iyi olur” gibi. 

  • Olayı dramatize etmeyin, sınavınızı geçmeyi hayati bir konu haline getirmeyin, kendi kendinize “Elimden geleni yapacağım, kendime güveniyorum” deyin.
  • Pozitif görselleştirme alıştırması yapın: sınavınızı mümkün olan en iyi koşullarda geçtiğinizi hayal edin.
  • Gününüzü, dönüşümlü incelemeleri ve eğlence molalarını dengeli bir şekilde düzenleyin.
  • Beyin vücudun en önemli parçasıdır. Onu egzersiz yaparak canlandırmak, hafızanızı geliştirmenin en iyi yoludur.

 

Sınavdan Önce Stres Atmanın 10 İyi Yolu

 

  • Sınavdan önceki günü dersleri asla tekrar etmeyin.
  • Zorlukları düşünmemek için rahatlayın.
  • Sınavı hayati bir olay olarak algılamayın.
  • Manzara değişikliği: doğada yürüyüş veya fiziksel aktivite yapabilirsiniz.
  • Arkadaşlarınızla komik bir film izleyin.
  • Yeniden odaklanmak için meditasyon yapın.
  • Sınavdan önceki gece iyi uyuyun.
  • Sabahları hazırlanmak için fazladan zaman tanıyın.
  • Evden ayrılmadan önce tüm eşyalarınızı kontrol edin.
  • Etrafınızda başkalarının ne yaptığına dikkat etmeyin, kendinize odaklanın.

 

Aşırı Sınav Kaygısı Azaltma Teknikleri

 

Sınavda motivasyon nasıl sağlanır?

 

Sınavlarınız için iyi çalışmak, başarılması kolay bir şey değildir. Dersler, çok sayıda okul çalışması ve sizi strese sokan müfredat dışı aktiviteler varken, boş zamanlarınızda yapabileceğiniz şeylerle ilgili aklınıza gelen son şey ders çalışmaktır. Kendinizi çok heyecanlı ve çok şey başarmaya hazır hissettiğiniz günler vardır. Sonra çoğu gün o kadar bunalmış ve stresli hissedersiniz ki tüm enerjinizi kaybedersiniz, tek bir ders bile okuyamazsınız. İşte sınavlarınız için çok çalışmak üzere kendinizi motive etmenin 4 yolu;

 

Sadece Yapın

 

Ne kadar motive edici gönderi veya alıntı okursanız okuyun, bu görevleri yapmaya başlamayacaksanız, o zaman hiçbir şeye faydası olmayacaktır. Başlamak muhtemelen yapılacak en zor şey ama en önemli kısımdır. Nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız veya henüz başlamak istemiyorsanız, süre bittiğinde 20-25 dakika alarm kurmayı deneyin, işlerinizi yapmayı bırakın. Bu, can sıkıntınızın ve ertelemenizin üstesinden gelmenize yardımcı olacak ve sizi görevlerinizi tamamlamaya teşvik edecektir.

 

Motivasyon sahibi olmak ve bu konuda gelişmek için kendi kendini eğitme yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Çalışma Alanınızı Hazırlayın

 

Ders çalışabileceğiniz sessiz ve temiz bir alana sahip olmanız gerçekten önemlidir. Derslerinizi çalışmanızı engelleyebilecek herhangi bir dağınıklık veya şey olmadığından emin olmalısınız. Evde kalmıyorsanız ve dışarıda çalışmayı tercih ediyorsanız, arkadaşlarınızla karşılaşabileceğiniz bir yer olmadığından emin olmanız gerekir. Bu sayede derslerinizi aksatmadan iyi bir şekilde çalışabilirsiniz.

 

Görevlerinizi Bölün

 

Yapmanız gereken şeyleri görünce bunalmış hissetmek, devam etmek ve hatta görevinize yeni başlamak için daha az motive olmanıza neden olur. Bu yüzden, sınava günler kala yoğun bir şekilde çalışmaktan kaçınmak için yapmanız gereken şeylerden biri görevlerinizi vaktinden önce bölmektir. Bu şekilde, belirli konulara veya derslere ilk olarak ne zaman çalışmanız gerektiğine dair programınızı da ayarlayabilirsiniz. Bu, işinizin yükünün daha az göz korkutucu görünmesini de sağlayabilir.

 

Sürece Güvenin

 

Katıldığınız diğer etkinlikleri dengelerken ders çalışmak çoğu zaman zor ve stresli olabilir, ancak bunun sonsuza kadar devam etmeyeceğini bilin. Bir noktada mezun olacaksınız ve o sınavı geçeceksiniz. Kendiniz için sahip olduğunuz hedeflere ve hayallere ulaşacaksınız. Bugün biraz fedakarlık ve sıkı çalışma, geleceğiniz için büyük bir fark yaratacaktır.

 

Umarım bu ipuçlarının tümü olmasa da bazıları, sınavlarınız için sıkı çalışma konusunda kendinizi motive edecek bir fikir edinmenize yardımcı olmuştur. En önemli şey, seçtiğiniz rutinin sizin için en iyi şekilde çalışması ve ertelemekten kaçınmanıza ve daha üretken olmanıza yardımcı olmasıdır.